Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.

Tentoonstelling naar aanleiding van 20 jaar begijnhoven als werelderfgoed.

1 augustus 2018 | 31 augustus 2018

Leuven

Het is dit jaar 20 jaar geleden dat 13 Vlaamse begijnhoven werden erkend als Unesco-werelderfgoed. Er gaan dit jaar daarom verschillende initiatieven door om die erkenning te vieren en om het unieke karakter van de begijnhoven onder de aandacht te brengen.

Het startschot van de vieringen wordt op 1 augustus 2018 gegeven in Leuven met de tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’. De tentoonstelling kijkt niet alleen naar het verleden maar legt de nadruk op de hedendaagse cultuur die de begijnhoven nog steeds relevant maakt. Ze schenkt ook aandacht aan het werk van tekenaar en schilder Stefaan Kerkhof die al enkele jaren rond begijnhoven werkt. De expo telt 40 prachtige detailtekeningen van de verschillende begijnhoven en een dozijn video- en audio-fragmenten met getuigenissen en interviews van bewoners over diverse aspecten van het huidige leven in een begijnhof.

De tentoonstelling loopt tot 31 augustus in de Leuvense universiteitsbibliotheek. Dit najaar is de expo te zien in Gent en Turnhout. In januari 2019 doet de tentoonstelling Mechelen aan.

Alexander Kerkhof heeft tevens een boek uitgebracht over de Vlaamse begijnhoven, met steun van de Vlaamse Unesco Commissie.

Praktisch

Tentoonstelling 'Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.'
1 tot 31 augustus 2018, van 10u tot 17u
Gratis inkom
Universiteitsbibliotheek KU Leuven, Mgr. Ladeuzeplein 21, Leuven