Online consultatie over de universaliteit van het internet

2017

Neem deel aan een bevraging van Unesco om te helpen om de toekomst van het internet veilig te stellen.

Communicatie en Informatie Algemeen

Unesco werkt aan de ontwikkeling van een set indicatoren met betrekking tot de universaliteit van het internet. Daartoe lanceert de Organisatie een wereldwijde online consultatie. De bedoeling van de indicatoren is om overheden een instrument aan te bieden om het internet in hun land te evalueren. Daarna kunnen ze, waar nodig, hun beleid bijsturen om de universaliteit van het internet te verbeteren. Op die manier wil Unesco garanderen dat iedereen in de toekomst kan blijven genieten van de voordelen die het internet biedt.

Het concept internet universaliteit

Unesco stelt het concept 'internet universaliteit' sinds 2015 centraal in haar inspanningen om ervoor te zorgen dat het internet er voor iedereen is. Het is gebaseerd op vier normen die kenmerkend zijn voor de evolutie van het internet en die aantonen hoe verschillende aspecten deel uitmaken van een groter geheel.

De vier basisprincipes van het concept internet universaliteit zijn:

  • Dat het internet is gebaseerd op de mensenrechten;
  • dat het open is;
  • dat het voor iedereen toegankelijk is;
  • dat het wordt gevoed door de deelname van meerdere actoren.

Wie kan deelnemen aan de bevraging?

Iedereen kan deelnemen aan de online consultatie rond internet universaliteit, of je nu werkt voor een overheid, een intergouvernementele organisatie, een niet-gouvernementele organisatie, een bedrijf, een technologisch instituut... Je hoeft zelfs niet eens een instelling te vertegenwoordigen. Ook de inbreng van individuele burgers is welkom in deze eerste peiling naar welke aspecten bepalend zijn voor de universaliteit van het internet.

Je kan tot 31 oktober 2017 deelnemen aan de online consultatie over indicatoren voor internet universaliteit. Reken op een twintigtal minuten om de volledige enquête in te vullen.

Klik hier om te beginnen