Erik Jacquemyn krijgt Unesco Kalinga Prijs 2017 voor wetenschapspopularisering

2017

Initiatiefnemer van de Vlaamse Wetenschapsweek en Technopolis is laureaat van de Unesco Kalinga Prijs 2017 voor de popularisering van wetenschappen en technologie.

Natuurwetenschappen

Unesco directeur-generaal Irina Bokova zal de Unesco Kalinga Prijs 2017 voor het toegankelijk maken van vindingen in wetenschappen en technologie op 7 november 2017 uitreiken aan Erik Jacquemyn. De ceremonie vindt plaats tijdens het Wereld Wetenschappen Forum in Jordanië.

Een internationale onafhankelijke jury, ingesteld door de directeur-generaal van Unesco, selecteerde Erik Jacquemyn omwille van zijn inzet voor het verspreiden van kennis over de wetenschappen en de technologische toepassingen onder het brede publiek. Jacquemyn is expert in wetenschapscommunicatie in diverse vormen, zoals stripverhalen, wetenschapsdagen en interactieve musea.

Erik Jacquemyn startte zijn loopbaan in 1985 als wetenschappelijk en technologisch adviseur van de minister-president van de Vlaamse Regering. Sinds de jaren 1990 heeft hij talrijke initiatieven voor wetenschappelijke communicatie gelanceerd, waaronder de Vlaamse Wetenschapsweek. Hij stond aan de wieg van Technopolis, het “doe-centrum” voor wetenschap en technologie in Mechelen. Vandaag is Jacquemyn lid van de Algemene Vergadering van F.T.I. vzw (Flanders Technology International), de motor achter Technopolis NV.

De Unesco Kalinga Prijs voor de popularisering van de wetenschappen is in 1951 opgericht met een donatie van Patnaik Bijoyanand, oprichtend voorzitter van de Kalinga Foundation Trust of India. De prijs wordt om de twee jaar toegekend en beloont uitstekende bijdragen in het communiceren van wetenschappen en technologische toepassingen aan de samenleving.